Hej Johan Rindevall, chef på Matmissionen. Vem är du, och vad gör Matmissionen?
Jag är statsvetare, med ett stort intresse för butiksdrift som medel för social utveckling och ideburet ledarskap. Matmissionen är ett koncept för social matbutik eller ‘social supermarket’, Det är en vidareutveckling från soppköken eller vad som utomlands kan kallas för “food bank”. Vi har under flera år utvecklat samarbetet med dagligvaruhandeln, genom Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Vi är alltså inte ute i butikerna i de större städerna, eller får mat från dem, utan får donationer från grossistledet och kedjornas centrallager.
Vi jobbar på två sätt; dels säljer vi mat i våra butiker, som i dagsläget finns på flera ställen – i Hallunda, Handen, Hägersten, Jakobsberg, Kista, Norrtälje, och Södertälje i Stockholmsregionen samt i Helsingborg, Malmö, Linköping, Umeå och snart Trollhättan. Förutom butikerna förser vi även ett antal frivilligverksamheter med lagad mat.
För att få medlemskap i Matmissionen, alltså kunna handla i våra butiker, skall inkomsten ligga nivå med eller lägre än Försäkringskassans garantiersättning, vilken under 2023 var 13 274 kr/månad. Vad vi gör som är unikt är att medlemmarna har en rabatt och får köpa varorna till en tredjedel av priset i butikerna för upp till 300 kronor per månad.”
Denna grupp är inte liten – sammantaget arbetslösa, personer med sjukpenning, de med låg lön med flera är över miljonen – och alla bor ju inte nära en Matmissionenbutik. Nu börjar den initierade läsaren kanske förstå storheten i insatsen. Genom att ta rimligt (givet medlemmens ekonomiska situation) betalt för donerade varor, kan Matmissionen få in medel för att hjälpa mångdubbelt fler verksamheter med mat och andra produkter än som annars varit möjligt. Att ändå betala för sin mat är mycket värdefullt för medlemmens självkänsla, som ju är högst motiverad inte minst genom att matsvinnet minskar pengarna hjälper dessutom mindre lyckligt lottade. Favoriter bland de varor som erbjuds är i turordning olika former av protein, matolja, och blöjor.
Dessutom kan man genom att fördela donerade varor – från alla matvarukedjor och leverantörer du kan namnet på och kanske ett par till – mellan försäljning i de olika butikerna och ingredienser till de egna köken, göra dels utbudet i butikerna mera heltäckande, dels bidra på ett samhällsoptimalt sätt med att göra en ganska hackig värdekedja mer cirkulär. Alternativen till donation är ofta destruering, vilket inte hjälper någon. Arbetet som helhet är helt enkelt win-win-win för hela samhällsekonomin. Matmissionen själva synliggör i sin årsrapport att de sociala hållbarhetsvärdena faktiskt överstiger de ekologiska – då hänvisar man till medlemmarnas ökade köpkraft och värdet av att personer går från utanförskap till anställning genom butikernas arbetsträningsprogram.
“När vi kom in fanns det specifika samarbeten, t ex ett avtal mellan enskilda butiker och en ideell förening, som var väldigt sy ganska ineffektiva. Det har tagit några år av förhandling för att få med alla på banan och ordna lager och logistik som fungerar, men nu är vi där. Vi ser till exempel att frukt och grönt är storsäljare, något som kräver bra logistik och bra priser. Nästa steg är att fortsätta expandera, gärna till städer där vi inte finns i dagsläget. Vi satsar också väldigt mycket på att utveckla system som är anpassade för den här typen av verksamhet – något vi ser saknas inte bara i Sverige utan i övriga Europa”.
Archaea önskar Matmissionen all framgång ovanpå den redan uppnådda, och tackar för den eminenta samhälls- och miljögärningen. Du kan stödja Matmissionen genom att engagera dig i någon av de fyra lokala organisationerna som ansvarar för driften av butikerna: Umeå Stadsmission driver en butik utifrån konceptet ”Matmissionen-mini”, Stockholms Stadsmission driver sju butiker i Stockholms län (se ovan), Skåne Stadsmission driver en butik i Helsingborg och en i Malmö, och Östergötlands Stadsmission driver en butik i Linköping.