Beredskapspotatis och att komma i odling

Igår handlade “Förmiddag med Louise Epstein” i P1 om beredskaps- och annan odling.

https://sverigesradio.se/avsnitt/odla-din-egen-beredskapspotatis

Camilla Eriksson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Pella Thiel, grundare av Omställningsnätverket och aktiv i potatisuppropet var med och gjorde ett strålande jobb från olika utgångspunkter.

En av de första frågorna från Epstein när Thiel entusiasmerade alla att börja odla var “Men då behöver man ju mark”, vilket Thiel höll med om. Hur gör man då om man vill “komma i odling” och inte har något eget potatisland? I Sverige är det ju lite säsongsbetonat, men nu är det ju dags. Det finns ju en uppsjö sätt att närma sig myllan. Det långsammaste är kanske att ställa sig i kö till en koloni- eller odlingslott:

Ett annat alternativ är att ta över en bit gräsmatta av sin egen eller någon annans trädgård:

Ett tredje är att ansluta till en förening som har mark, t ex Boodla.

https://boodla.se

Boodla håller till i Botkyrka.

https://www.sodertalje.se/bo-och-bygga/tomt-och-mark/odling/odlingsstrategi

Vissa städer vurmar för stadsodling, t ex Södertälje som utvecklat en strategi där du som Södertäljebo kanske kan hitta din plats. 

Jag ska i varje fall ut och sätta lite potatis nu. Amandine, så jag sätter dem lite separat då de kan orsaka skador på framtida skördar om jag odlar annan “vanlig” potatis på samma plats. För det har min kompis Peter sagt.

Hör gärna av dig om du har fler ideer till hur alla kan komma i odling: info@archaea.se

Kontakt

ange dina koordinater och meddelande här intill