Om varelsen Archaea

Det finns tre typer av livsformer på jorden, men du kommer bara att få se ett av dem med blotta ögat. Den enda riktigt synliga sorten är eukaryoter, men de är å andra sidan ganska olika – de består av alla djur, alla växter och alla svampar du någonsin sett eller kommer att få se, samt ännu fler du inte hinner med. Många av dem är för övrigt så små att de knappt syns heller. En del, som protozoerna, är encelliga små djur som t ex är en del av livet i matjorden.

Den andra sorten är bakterier. De finns t ex i magen och gör så att du kan smälta maten, men de finns också i jorden så att de plantor du äter kan smälta sin mat. De gör att yogurten smakar yoghurt och har funnits på jorden i miljarder år.

Den tredje och sista sortens liv på jorden är som du kanske gissat arkéer eller archaea. Att de ens fanns upptäcktes först för ca 50 år sedan. Vi har dem på huden, de finns på plankton, men också i magen på kor och termiter, i varma källor mm, och de klarar också väldigt salta miljöer. En del får sin energi från solen och kolet från koldioxid i luften, men inte via fotosyntes (!). I matjorden är de viktiga för att återföra näringsämnen i kretsloppet. Här kan du läsa mer om arkéernas roll för matjorden.

Men virus då, undrar du. Nja, de betraktas lite som mikrobiologiska zombies, mittemellan levande och döda. För sig själva är de bara ett proteinskal (DNA och RNA), men när de träffar på en lämplig cell så kan de ta över cellen, föröka sig med hjälp av den, döda den och skapa oreda runtomkring. Men var (ganska) lugn, de flesta är inte farliga.

Kontakt

ange dina koordinater och meddelande här intill