En artikel i tidningen Foods från 2024 tittar på kopplingen mellan ekologisk mat och hälsa.
Artikeln går igenom aktuell litteratur och får det till att konsumtion av ekologiska livsmedel ger lovande hälsofördelar för olika konsumentgrupper. Studien tittade bland annat på näringsinnehållet, mineraler, vitaminer och andra ämnen som fenoler och flavonoider, samt förekomsten av bekämpningsmedel mm. Ekologiska livsmedel innehåller betydligt högre halter av vissa näringsämnen, inklusive C-vitamin, järn och magnesium. Artikeln går igenom forskningen vad gäller resultat för fetma, blodets sammansättning, skador från bekämpningsmedel, effekter under graviditet, barnhälsa och risker för cancer. Konsumtion av ekologisk mat kan minska utvecklingen av icke-Hodgkins lymfom (NHL) och kolorektal cancer och har visat positiva samband med minskat BMI och förbättrad näringssammansättning i blodet i olika demografiska grupper, även om dessa förbättringar inte kan kopplas direkt till specifika hälsoutfall.